ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Εμπορικά καταστήματα, supermarket, χώροι γραφείων, ξενοδοχεία, μονάδες υγείας, φροντιστήρια, καφετέριες, μπαρ. Υπάρχει πληθώρα μελετών που αποδεικνύουν ότι ο φωτισμός σε έναν επαγγελματικό χώρο συνδέεται άρρηκτα με τη ψυχολογία των πελατών και γενικά των χρηστών του χώρου. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά, να κατευθύνει τους πελάτες προς συγκεκριμένα προϊόντα ή να προσδώσει αίσθηση τάξης και καθαριότητας στο χώρο. Σε τουριστικές μονάδες ή σε χώρους εστίασης και συνάθροισης κοινού, ο φωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο αρχιτεκτονικής και διακόσμησης τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ μπορεί να δημιουργήσει στιγμές χαλάρωσης ή έντασης ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Στην προσπάθειά μας να σας δώσουμε αναλυτικότερες πληροφορίες για διάφορους τύπους επαγγελματικών χώρων, παραθέτουμε παρακάτω τον τρόπο που μπορούν τα συστήματα φωτισμού LED να βελτιώσουν τις συνθήκες φωτισμού σε μερικές αντιπροσωπευτικές κατηγορίες επαγγελματικών χώρων.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι εφικτό να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων μέσα από το Site μας. Για το λόγο αυτό αν η περίπτωση που αντιμετωπίζετε δεν περιέχεται στα παρακάτω παραδείγματα επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κατευθύνουμε με τον καλύτερο τρόπο για το σύστημα φωτισμού σας.

Φωτισμός για χώρους γραφείων αλλά και σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα εκπαίδευσης.
Είτε σε χώρους γραφείων μιας επιχείρησης, είτε σε μεμονωμένα γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών, είτε σε σχολεία και κέντρα εκπαίδευσης, το ωράριο λειτουργίας των χώρων αυτών τείνει να αυξάνετε λόγω των απαιτήσεων των καιρών. Η αύξηση του ωραρίου αυξάνει και την κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό των γραφείων και αντίστοιχα το κόστος των λογαριασμών. Υπολογίζεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλίσκει ένας τέτοιος χώρος στη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να φτάσει και το 55% της συνολική ηλεκτρικής ενέργειας του χώρου.

Με χρήση συστημάτων LED μειώνετε την κατανάλωση και το κόστος λειτουργίας του φωτισμού για τους χώρους γραφείων μέχρι και 60%. Και αν πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε την οικονομία που σας αναφέρουμε απλά κατεβάζοντας μερικούς διακόπτες στο παραδοσιακό σας σύστημα φωτισμού, διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε ότι έτσι θα καταφέρετε μόνο να μειώσετε την παραγωγικότητα την δική σας ή των υπαλλήλων σας.

Οι εργασίες γραφείου απαιτούν πολλές ώρες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και πολλές ώρες ανάγνωσης και γραφής. Επόμενο είναι λοιπόν να προκαλείται κόπωση στα μάτια των χρηστών του γραφείου μετά από πολύωρη εργασία. Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός αντίθεσης (contrast) στο σημείο που εστιάζουν τα μάτια, τόσο πιο εύκολη και ξεκούραστη είναι η εστίαση και η αντίληψη του σημείου από τα μάτια. Ο μεγάλος βαθμός αντίθεσης είναι αποτέλεσμα επαρκούς φωτισμού.

Εκτός από την επάρκεια της φωτεινότητας σε ένα γραφείο, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα και ο τρόπος φωτισμού. Ο φωτισμός που απαιτείται πρέπει να είναι συνδυασμός άμεσου και έμμεσου φωτισμού και με σωστή τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων για να αποφεύγονται αντανακλάσεις των αντικειμένων αλλά και σκιές στα απαιτούμενα σημεία. Επίσης πρέπει να φωτίζονται επαρκώς όλα τα σημεία που βρίσκονται στην κατεύθυνση των ματιών για να μην έχουμε συνεχή προσαρμογή των ματιών από φωτεινά σε σκοτεινά σημεία και αντίστροφα.

Τέλος, οι φωτεινές πηγές πρέπει να εκπέμπουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση για να μην έχουμε το φαινόμενο της μαύρης κηλίδας (“black spot”) όταν το βλέμμα περιφέρεται μέσα στο χώρο. Με τα συστήματα φωτισμού LED μπορείτε να καλύψετε όλες τις απαιτήσεις για φωτισμό ξεκούραστο και παραγωγικό σε έναν χώρο γραφείων. Και φυσικά με την συνδρομή μας και την συνδρομή των συνεργατών μας μπορείτε να είστε σίγουροι για την σωστή επιλογή, τη σωστή τοποθέτηση αλλά και την σωστή ένταση του νέου σας LED συστήματος.

Και για να επανέλθουμε στην οικονομία του συστήματος φωτισμού, η LEDCON σας παρέχει πλήρη γκάμα σε συστήματα έξυπνου ελέγχου φωτισμού και ηλεκτρικών συσκευών για τον χώρο των γραφείων σας, με πλήρη υποστήριξη και εκπαίδευση του προσωπικού σας για την χρήση τους.
Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και supermarket
Ο φωτισμός είναι ένα πολύπλευρο και απίστευτα αποτελεσματικό εργαλείο προβολής, το οποίο μπορεί μόνο να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, όταν αυτό παρέχει μια εκτεταμένη γκάμα από επιλογές. Ένας ελκυστικός και μοντέρνος σχεδιασμός φωτισμού, μπορεί να τοποθετήσει προϊόντα, εμπορεύματα ή τρόφιμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και να αυξήσει σημαντικά την ώθηση των καταναλωτών να αγοράσουν. Η βελτιστοποίηση και η έμφαση στα φυσικά και χαρακτηριστικά χρώματα όλων των προϊόντων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, επειδή κάνει τα προϊόντα όλων των ομάδων να φαίνονται πιο ρεαλιστικά, καλύτερης ποιότητας, και κυρίως, πιο αυθεντικά, στα μάτια του πελάτη.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η λειτουργία ενεργειακής απόδοσης ενός συστήματος φωτισμού σε ένα κατάστημα είναι τόσο κρίσιμη όσο το να σκηνοθετήσεις το τέλειο φωτισμό παρουσίασης. Σχεδόν το 25% συνολικού ενεργειακού κόστους καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων οφείλεται στο φωτισμό, ενώ σε καταστήματα λιανικής που δεν χρησιμοποιούν ψυγεία το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 65%! Το γεγονός ότι τα συστήματα LED χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τον συμβατικό φωτισμό και επίσης ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σχεδόν σε όλους πια. Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον φωτισμό μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 50%. Όμως, παρά την οικονομική τους φύση, τα φώτα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μεθοδικά σε καταστήματα ούτως ώστε να αποφευχθεί το λεγόμενο rebound effect, δηλαδή του αντίστροφου αποτελέσματος.

Χρησιμοποιώντας κατευθυντήριο φωτισμό στα ράφια δημιουργείτε ένα μοναδικό φαινόμενο για την παρουσίαση των προϊόντων. Στα περισσότερα καταστήματα τα ράφια φωτίζονται με σποτ ράγας στην εμπρός όψη τους, δημιουργώντας ανομοιομορφία στον φωτισμό σε κάθε ράφι Με την χρήση ταινιών LED κάθε ράφι φωτίζεται ομοιόμορφα χωρίς σκιές και το σημαντικότερο χωρίς να φαίνονται οι ταινίες LED.

Όσον αφορά εκθέσεις φρέσκων προϊόντων σε πάγκους ψυγείων, ο φωτισμός είναι η μοναδική επιλογή. Ένας σωλήνας LED εκπέμπει περίπου 85% λιγότερη θερμότητα από ένα σωλήνα φθορισμού με αποτέλεσμα να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας των ψυγείων ενώ ταυτόχρονα ο σωλήνας LED καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία του. Επίσης, τα LED δεν εκπέμπουν υπεριώδες και υπέρυθρο φως με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα αλλά και να μην προσελκύονται έντομα.

Τέλος, οι σωλήνες LED είναι πολύ ανθεκτικοί σε χτυπήματα σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, ενώ ακόμη και αν από δυνατό χτύπημα ραγίσουν δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού που σε περίπτωση χτυπήματος θρυμματίζονται και απελευθερώνουν τοξικό υδράργυρο πάνω στα τρόφιμα. Τέλος, με χρήση φωτισμού LED, λόγω της υψηλής χρωματικής τους απόδοσης και της ομοιομορφίας του εκπεμπόμενου φωτός, οι χρωματιστές συσκευασίες και επιγραφές των προϊόντων παρουσιάζονται τέλεια.
Ξενοδοχεία και ξενώνες αλλά και χώροι συνάθροισης κοινού όπως καφέ, μπαρ και εστιατόρια
Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ-μπαρ καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία στα συστήματα φωτισμού. Είτε καταλαμβάνουν ολόκληρα κτίρια είτε τμήματα κτιρίων, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός με τον λειτουργικό φωτισμό. Είναι μέγιστης σημασίας τόσο ο εξωτερικός φωτισμός όσο και ο εσωτερικός φωτισμός και μάλιστα με συνεχή αλληλεπίδραση του πρώτου στον δεύτερο και αντίστροφα.

Η LEDCON σας παρέχει πλήρη γκάμα συστημάτων LED για αρχιτεκτονικό φωτισμό. Ταινίες LED σε κάθε απόχρωση και με την δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων κατά βούληση. Φωτιστικά εξαιρετικής ποιότητας και ομορφιάς για εσωτερικούς χώρους (οροφής, τοίχου, επιτραπέζια), αλλά και για εξωτερικούς χώρους (φωτιστικά κήπου, διαδρόμων, πλατειών, εδάφους κτλ.). Συστήματα έξυπνης διαχείρισης φωτισμού, τόσο για την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης όσο και για την προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, των εποχών αλλά και μιας εκδήλωσης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού μπορούν να επωφεληθούν τόσο από τις επιλογές φωτισμού και αυτοματισμών που παρέχονται στο τελικό σύστημα όσο και από την μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρήσης συστημάτων LED σε συνδυασμό με τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Το σημαντικό είναι ότι στη LEDCON παρέχουμε συστήματα τόσο για νέες εγκαταστάσεις όσο και για υφιστάμενες, στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα, με τις ελάχιστες επεμβάσεις και την ελάχιστη αναστάτωση της επιχείρησης.

Η εταιρία LEDCON μπορεί να σας παρέχει μελέτες αρχιτεκτονικού φωτισμού με συνεργάτες της που είναι καταξιωμένοι στον χώρο αλλά και να σας προμηθεύσει με όλα τα συστήματα διακοσμητικού φωτισμού (LED ή μη) καθώς και συστήματα έξυπνου ελέγχου φωτισμού για να απογειώσετε τις επιδόσεις του φωτισμού και να προσγειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην επιχείρησή σας.