ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ LED

Ο φωτισμός είναι ένα πολύπλευρο και απίστευτα αποτελεσματικό εργαλείο προβολής, το οποίο μπορεί μόνο να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, όταν αυτό παρέχει μια εκτεταμένη γκάμα από επιλογές. Ένας ελκυστικός και μοντέρνος σχεδιασμός φωτισμού, μπορεί να αναδείξει και να απογειώσει την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου και την διακόσμηση των εσωτερικών του χώρων, μία εφαρμογή του φωτισμού απαραίτητη σε κατοικίες αλλά πολύ περισσότερο σε κτίρια ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ-μπαρ. Τα σωστά επίπεδα φωτισμού τόσο σε γραφεία όσο και σε βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους μπορούν επιστημονικά αποδεδειγμένα να αυξήσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Σε εμπορικά καταστήματα, ένας ελκυστικός φωτισμός μπορεί να τοποθετήσει παρουσιάσεις προϊόντων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και να αυξήσει σημαντικά την ώθηση των καταναλωτών να αγοράσουν. Η βελτιστοποίηση και η έμφαση στα φυσικά και χαρακτηριστικά  χρώματα όλων των προϊόντων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, επειδή κάνει όλες τις ομάδες των προϊόντων να φαίνονται πιο ρεαλιστικές, καλύτερης ποιότητας, και κυρίως, πιο αυθεντικά, στα μάτια του πελάτη.

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στις φωτεινές πηγές. Παρακάτω αναλύονται  τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί των συστημάτων LED σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα φωτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες για την τεχνολογία LED και γενικότερα για μία εισαγωγή στην επιστήμη του φωτισμού πατήστε "εδώ".

 Γιατί LED;

Τα LED καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες για τα ίδια επίπεδα φωτεινότητας.
Είναι γεγονός ότι οι φωτεινές πηγές LED καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με συμβατικού τύπου φωτεινές πηγές. Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας LED καταναλώνει για το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας περίπου το 1/10 της ενέργειας ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως, το 1/6 της ενέργειας ενός λαμπτήρα αλογόνου, και λίγο περισσότερο από το 1/2 της ενέργειας ενός λαμπτήρα οικονομίας (φθορισμού/CFL).
Τα LED έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 35.000 ώρες και μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης.
Η μεγάλη διάρκεια ζωής έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους αγοράς λαμπτήρα ή φωτιστικού αντικατάστασης ενώ σε συνδυασμό με την μηδενική συντήρηση, αυτοί οι δύο παράγοντες συντελούν στην ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους για το σύστημα φωτισμού. Για τις επιχειρήσεις, το εργατικό κόστος για την συντήρηση και την αντικατάσταση λαμπτήρων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 500% του κόστους ενός παραδοσιακού λαμπτήρα. Για παράδειγμα, σε μία μεσαίου μεγέθους βιομηχανία χωρίς μόνιμο ηλεκτρολόγο, ένας λαμπτήρας μετάλλου τύπου "αχλάδι" κοστίζει 4,50€ και για την αντικατάσταση σε ένα ύψος 5 μέτρων ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να χρεώσει με άνεση 20,00€. Γίνετε λοιπόν κατανοητό ότι η μεγάλη διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα ή φωτιστικού έχει μεγάλο οικονομικό όφελος για μία επιχείρηση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως έχει διάρκεια ζωής 1200 ώρες ενώ ένας λαμπτήρας αλογόνου έχει 2000 ώρες. Στην περίπτωση λαμπτήρων οικονομίας (CFL/φθορισμού) η διάρκεια ζωής φτάνει τις 8000 ώρες με τη διαφορά ότι μετά τις 4000 ώρες πέφτει δραματικά η απόδοση των λαμπτήρων. Παρόμοια είναι η περίπτωση και των λαμπτήρων υδραργύρου - μετάλλου τύπου "αχλάδι".
Τα LED παράγουν εξαιρετική ποιότητα φωτισμού.
Είναι μύθος ότι τα LED δεν προσφέρουν καλή ποιότητα φωτισμού. Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι το CRI των περισσότερων λαμπτήρων LED είναι κοντά στο 80 σε αντίθεση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή αλογόνου που έχουν CRI 100. Βεβαίως αν λάβουμε υπόψη ότι το CRI των λαμπτήρων φθορισμού είναι κοντά στο 75 αρχίζει και διαφαίνεται ότι CRI 80 είναι αρκετά υψηλό.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ποιότητα του φωτός μια φωτεινής πηγής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του CRI. Η σωστή διάχυση, η κατευθυντικότητα, η σταθερότητα του φάσματος της φωτεινής πηγής και η θερμοκρασία χρώματος μεταξύ άλλων διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην ποιότητα φωτισμού ενός συστήματος. Σε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα φωτισμού, τα LED έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά.
Τέλος, πηγαίνοντας σε πιο τεχνικά μονοπάτια, μία ανάλυση του φάσματος που εκπέμπεται από μία φωτεινή πηγή LED, και ανάλογα με την θερμοκρασία του χρώματος που αυτό προσφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος μιας εφαρμογής φωτισμού για να επιλεγούν τα χαρακτηριστικά του LED που θα δώσουν έμφαση εκεί που ζητά η συγκεκριμένη εφαρμογή.
Τα LED είναι άμεσης έναυσης, δεν επηρεάζονται από το συχνό ON-OFF ή το Dimming και δεν είναι ευαίσθητα στα χτυπήματα.
Οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά τεχνολογίας LED, σε αντίθεση με τα συστήματα φθορισμού ή μετάλλου (υδραργύρου, νατρίου, κτλ) είναι άμεσης έναυσης. Αυτό τα κάνει ιδανικά για εφαρμογές όπως φωτισμός με αισθητήρες παρουσίας, φωτισμός ασφαλείας, κοινόχρηστος φωτισμός κλιμακοστασίων κ.α. 
Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα παραδοσιακά συστήματα φωτισμού (αλογόνου, φθορισμού, μετάλλου) δεν επηρεάζονται με το συχνό ON-OFF ή με το "ντιμάρισμα".
Τέλος, οι λαμπτήρες LED δεν επηρεάζονται από κουνήματα και χτυπήματα όπως οι λαμπτήρες με νήμα (αλογόνου, μετάλλου, πυρακτώσεως).
Τα LED εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα.
Σε αντίθεση με όλους τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, και ιδιαίτερα του λαμπτήρες με νήμα, τα συστήματα φωτισμού LED εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα. Η θερμότητα που εκπέμπεται από τους λαμπτήρες νήματος μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας ενός καταστήματος μέχρι και 20% λόγω αύξησης των αναγκών κλιματισμού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Τα LED δεν περιέχουν τοξικά στοιχεία όπως ο τοξικός υδράργυρος.
Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού (ή οικονομίας), οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος των λαμπτήρων φθορισμού είναι επικίνδυνος για την υγεία ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις και για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές λαμπτήρων φθορισμού δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες αντιμετώπισης σπασίματος του λαμπτήρα.  Ο υδράργυρος που περιέχεται στους λαμπτήρες οικονομίας είναι η μεγαλύτερη με διαφορά πηγή μόλυνσης υπεδάφους με υδράργυρο παγκοσμίως, και δυστυχώς παρά τις δράσεις που αναλαμβάνουν κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ για ανακύκλωση των παλαιών λαμπτήρων υδραργύρου, τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Οι λαμπτήρες LED σε σχέση με τους αντίστοιχους φθορισμού μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στο διπλάσιο χωρίς τον κίνδυνο του υδραργύρου.
Τα LED δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
Τα LED καλύπτουν όλων των ειδών τα βύσματα και όλων των ειδών τις εφαρμογές.
Οι λαμπτήρες LED υπάρχουν στο εμπόριο με κάθε πιθανό βύσμα και με ηλεκτρολογικά χαρακτηριστικά τέτοια έτσι ώστε να αντικαθιστούν χωρίς μετατροπές τους υφιστάμενους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Επίσης καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θερμοκρασιών χρώματος, έντασης φωτεινότητας, ακτίνας εκπομπής κ.α. έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σε κάθε εφαρμογή.